Soms mag je ook stilstaan

Wilmer Smook Journalistiek

Volgens Piet Bakker, lector crossmedia & journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, doen journalisten er goed aan om de 'kunstjes' van de moderne communicatie te leren. Het maakt hun leven volgens hem makkelijker en levert kundige journalistiek op. Als kenner van die digitale wildernis werkt dat leerproces voor mij echter precies andersom. Ik blijk veel aan het oude vak te hebben.

Ik haat het woord 'millennial'

Recentelijk werd ik met het tijdperk van Piet Bakker geconfronteerd toen ik met mijn vriendin naar COMM in Den Haag ging, het voormalig Communicatiemuseum. Een aanrader. Oude postbussen, bedrade telefoons, ponskaartjes. Prachtig. De derde verdieping had het onderwerp 'Tools'. "Haha, dat gaat over jou", zei mijn vriendin gelijk. Ik heb inderdaad veel tools. Ik omring mijzelf met de wereld van innovatieve technologie en communicatie-opties. Tools van nu, want die vind ik ook prachtig. Als kleine jongen vond ik de computer al fascinerend. Het internet werd al vroeg mijn domein. Niet heel gek dat het ook grotendeels mijn werk is geworden.

De vierde verdieping van COMM symboliseerde mijn eigen generatiegebreken. Er werd gesproken over de toekomst. Een veelvoud aan televisieschermen duidde het veranderend medialandschap aan dat 'Atijd in beweging' is. Klopt, er zoeft veel over mijn eigen schermen heen. Er beweegt zoveel, dat soms weinig blijft hangen. Dat maakt het lastig om een tekst écht te doorgronden. Daar is een behendigheid voor nodig. Om het belangrijke van het onbelangrijke scheiden. Om de waarheid te filteren. Met een attention to detail. Traditionele vaardigheden die Piet Bakker 'gewoon goede journalistiek' noemt. Geen aangeboren kunsten voor iemand die gewend is aan de vlotheid van het digitale tijdperk.

Oud vakmanschap

Het zijn de vaardigheden van een vakgebied waar mijn (toegegeven, iets oudere) mede-Verhalenmaker Dick als rasechte journalist wel volledig vertrouwd mee is. Het is een goede wisselwerking. Terwijl ik hem op Piet Bakkers aanraden help omtoveren tot digitale 'nerd en netwerker', leer ik een hoop van hem over het stellen van de juiste vragen. Dat leerproces behelst hoe je achterliggende betekenissen en aansprekende verhalen uit de mensen en gebeurtenissen om je heen kan halen. Dingen zien, dingen snappen. Geen hap-slik-weg-aanpak, maar een sessie waarbij iedere smaak even geproefd moet worden.

Het blijkt dat je daarvoor af en toe moet stilstaan. Stilstaan en waarnemen. Dan leer je je omgeving pas echt kennen.

Meedoen aan de digitale transitie is goed, dat ben ik zeker met Piet Bakker eens. Maar deze oude kunsten, die zijn nog steeds goud waard. Laat journalisten die niet verleren.

About the Author

Wilmer Smook

Facebook Twitter

Wilmer Smook specialiseert zich in het gebruik van digitale instrumenten om iedere boodschap extra kracht bij te kunnen zetten, zowel online als offline. Door zijn kennis over websites, social media en grafisch ontwerp voelt hij zich in de wereld van digitale storytelling volledig senang. Daarnaast heeft hij dankzij zijn masterstudie politicologie en een traineeship bij een politieke communicatiebureau veel gevoel voor maatschappelijke kwesties en corporate communicatie. Een digitaal strateeg met een politieke antenne.