Purpose marketing: de purpose revolutie

Purpose marketing: de purpose revolutie

Dick van der Meer Communicatie

Van winstmaximalisatie via maatschappelijk verantwoord ondernemen naar purpose marketing: we schreven er al eerder over. In de Verenigde Staten is het een soort hype aan het worden. En op basis van onderzoekscijfers is dat goed te begrijpen: als onderneming draag je bij aan een betere wereld, en aan betere bedrijfsresultaten. Revolutie dankzij een ultieme win-winsituatie?

Merken die snel willen groeien, kunnen zich het beste manifesteren met een purpose, een doel waar de samenleving wat aan heeft, zo blijkt uit research van Kantar Consultancy. Er zijn 20.000 consumenten en 100 bedrijven voor ondervraagd. Merken met duidelijke purpose marketing zijn de afgelopen twaalf jaar gemiddeld 175% gegroeid, tegen 75% groei voor de merken die daar geen duidelijke keuze in hebben gemaakt.

Omgaan met macht

En de consument let daar ook op, zo blijkt. Acht op de tien Amerikanen verwachten van bedrijven dat ze meer doelen nastreven dan het maken van winst. Volgens Robert Jan d’Hond van Kantar Consulting hebben grote merken tegenwoordig meer macht dan de meeste gekozen landsbesturen. En Amerikanen verlangen van hen dat ze daar verantwoord mee omgaan, dat ze die macht inzetten voor positieve veranderingen. Dat sluit aan bij wat gematigde revolutionairen vaak beweren: verandering komt niet van overheden of van politici, maar van gewone burgers en bedrijven. d’Hond noemt als sprekend voorbeeld een campagne van AkzoNobel voor het verfmerk Coral (in Nederland bekend als Flexa) om panden in Braziliaanse achterbuurten te schilderen. Dat vermindert de criminaliteit en vergroot de betrokkenheid van mensen bij hun werk. Een verslag van wat de Kantar-consultant daarover zegt staat op Frank.news.

“Merken met duidelijke purpose marketing zijn de afgelopen twaalf jaar gemiddeld 175% gegroeid.”

Geloofwaardig, niet volmaakt

Ook d’Hond onderschrijft dat een merk alleen succesvol aan purpose marketing kan doen, als dat geloofwaardig is. Pepsi dat raciale spanningen zegt te verminderen met een blikje cola trekt een te grote broek aan. Ook moet de hele organisatie doordrongen zijn van de betekenis van het maatschappelijk bewustzijn. ING heeft wel degelijk een purpose: Empowering people to stay a step ahead in life and in business . Een rel over het salaris van de topman doet daar zeker afbreuk aan. Tegelijk hoeft een bedrijf niet volmaakt te zijn. Mensen begrijpen best dat er dingen verkeerd kunnen gaan. En heiligen bestaan niet in de wereld van de ondernemingsgewijze productie. Tony’s Chocolonely is opgericht vanuit een purpose, maar het blijft ongezond om te veel van zijn chocola te eten. Het is dus van belang om een goed totaalverhaal te hebben.

Volg ons op social
   
About the Author

Dick van der Meer

Twitter

Als journalist bij de Haagsche Courant heeft Dick van der Meer 25 jaar de stad Den Haag en ommelanden verkend. Het organiseren van journalistiek werk en het operen in een complexe nieuwsomgeving zijn hem als lid van de hoofdredactie van de HC en later van het AD zeer vertrouwd geworden. Hij is iemand die zelf graag schrijft, maar ook ervoor zorgt dat de journalistieke en organisatorische processen goed lopen. Op basis van verwondering en het stellen van de juiste vragen wil hij bovendien de creativiteit in anderen en in zichzelf opwekken.