10 gratis online privacy tools

10 gratis online privacy tools voor je digitale veiligheid

Wilmer Smook Online communicatie

Er zijn meer dan genoeg redenen om online je privacy te beschermen. Iedereen heeft iets te verbergen, en ondanks de AVG gaat niet elk bedrijf degelijk om met privacygevoelige gegevens. Daarvoor zijn de marketingverleidingen te groot en mensen maken soms fouten. Daarom hebben wij een lijst met software opgesteld die je helpt een weg te banen door de online jungle van trackers en cookies. Met deze tien gratis online privacy tools is je online privacy een stuk beter beschermd.
Alle software in deze lijst is gratis. Voor sommige moet je eerst wel een account aanmaken om ze te kunnen gebruiken. Daarnaast bieden enkele van deze diensten betaalde pakketten aan die het aanbod verder uitbreiden, maar ze bevatten allemaal een gratis versie die al een hoop voor je kan betekenen.

Wat is een tracker?

Een tracker is een stukje code op een website dat zich voor marketingdoeleinden in je browser nestelt en bepaalde gegevens over je verzamelt. Denk aan leeftijd en geslacht, maar ook je interesses en bezoekgeschiedenis.

1. PrivacyBadger

PrivacyBadger
PrivacyBadger is een extensie voor vrijwel alle webbrowser die ‘leert’ hoe hij onzichtbare trackers op de door jou bezochte websites kan blokkeren. Met schuifbalkjes kan je zelf bepalen hoe Privacy Badger met elke tracker omgaat, maar dat is alleen nodig als een webpagina niet meer werkt. Het is ontwikkeld door de Electronic Frontier Foundation, een non-profit die zich inzet voor digtitale privacy en vrijheid.

2. TunnelBear

TunnelBear de gratis online privacy tool
TunnelBear is een zogeheten VPN, een virtual private network. Een VPN maakt je internetverbinding veiliger, helpt je anoniem te blijven en om webblokkades te omzeilen. De meeste VPN’s vragen een maandelijks abonnement, maar TunnelBear kan je iedere maand gratis tot 500MB gebruiken. Daarvoor gebruik je een handige extensie voor je webbrowser die je met een druk op de knop aan en uit kan zetten. Handig voor als je een keer een ongure website wilt bezoeken.

3. uBlock Origin

uBlock Origin gratis installeren
uBlock Origin (Firefox, Chrome, Edge) is een adblocker die heel efficiënt advertenties blokkeert en tegelijkertijd weinig processorkracht gebruikt. Hij krijgt veel lof van techwebsites, niet alleen vanwege de effectiviteit maar ook om de corporate story die gericht is op onafhankelijkheid en inzet voor een vrij internet. uBlock Origin ontvangt geen licentiegeld van bedrijven om sommige ads alsnog toe te staan – iets wat veel andere adblockers wel doen.

4. Tor Browser

Tor Browser, een gratis online privacy programma
Tor is een wereldwijd netwerk van servers dat je identiteit verbergt door je internetverkeer om te leiden langs die verschillende Tor-servers. De Tor Browser maakt automatisch verbinding met dat netwerk en anonimiseert daarmee al je activiteiten gedurende je gebruik. Let wel: doordat je verbinding langs allerlei Tor-‘nodes’ moet, is het internet over Tor een stuk trager dan je gewend bent.

5. LastPass

LastPass password manager
LastPass bewaart al je wachtwoorden op een zeer veilige manier. Ze worden inzichtelijk gemaakt in een lijst die je zelf kan bijwerken en aanpassen – een stuk handiger dus dan de standaard wachtwoordopslag in je browser. Het bedrijf beschermt je wachtwoorden met codes op versleutelde servers die vrijwel niet te kraken zijn. Het werkt op verschillende systemen, zowel op pc als op mobiel, zodat je altijd je wachtwoorden binnen handbereik hebt.

6. DuckDuckGo

DuckDuckGo beschermt je online privacy gratis
Door te zoeken op Google verschaf je de zoekmachine veel persoonlijke informatie. DuckDuckGo, daarentegen is een privacy-vriendelijke zoekmachine, ontworpen door een non-profit organisatie. Hij gebruikt data van veelbezochte sites zoals Wikipedia om zoekresultaten te verbeteren. Je hebt er geen software voor nodig en hij slaat geen persoonlijke gegevens op.

7. Google Analytics Opt-Out

Vrijwel iedere website (inclusief die van ons) gebruikt Google Analytics om statistiek te meten. Google heeft zelf een extensie ontwikkeld, de Google Analytics Opt-Out, die het voor de webdevelopers onmogelijk maakt om jou te volgen met Analytics. Het is een klein, handig tooltje met een versie voor bijna iedere browser, maar bedenk wel dat het websites niet tegenhoudt om je met andere software te tracken.

8. Signal

Gratis online privacy tool Signal
Signal is de privacyvriendelijke concurrent van WhatsApp. Door WhatsApp te gebruiken, voorzie je moederbedrijf Facebook van veel persoonlijke gegevens. Signal doet dat niet: al je gesprekken zijn volledig versleuteld, er is niemand die mee kan kijken, en ze gebruiken je chats niet voor hun eigen marketingdoeleinden.

9. HTTPS Everywhere

HTTPS Everywhere voor je online privacy
Heb je dat gesloten hangslotje wel eens gezien in je adresbalk? De webpagina maakt dan gebruik van het versleutelde en veiligere HTTPS in plaats van het oude HTTP. HTTPS Everywhere gebruikt slimme codes om die versleuteling extra kracht bij te geven, wat je beter beschermt tegen het lekken van jouw data. Het is ook ontworpen door de Electronic Frontier Foundation, dezelfde non-profit achter Privacy Badger.

10. Avast Free Antivirus

Avast Free AntiVirus
Virussen en trojans zijn niet meer hip, daarom zou je antivirussoftware bijna vergeten. Toch is het goed om er een op je computer te installeren. Avast Free Antivirus krijgt doorgaans de beste beoordelingen onder de gratis antivirussoftware. Deze versie is enkel voor Windows. Mac-gebruikers kunnen kijken naar Avast Security for Mac, die ook een gratis variant heeft.

Hypocriet?

Er zit iets tegenstrijdigs in. De Verhalenmakers biedt marketingdiensten aan, maar als personen gebruiken we ondertussen software om het andere marketeers lastiger te maken. Wellicht is het tijd om over te stappen op website-statistieken die geen privacygevoelige informatie verzamelen. Dat wil zeggen: een alternatief voor Google Analytics. Dat zou een mooi onderwerp zijn voor een volgend artikel. Heb je mooie voorbeelden? Stuur ze ons toe.
Volg ons op social
   
Over de auteur

Wilmer Smook

Facebook Twitter

Wilmer Smook specialiseert zich in het gebruik van digitale instrumenten om iedere boodschap extra kracht bij te kunnen zetten, zowel online als offline. Door zijn kennis over websites, social media en grafisch ontwerp voelt hij zich in de wereld van digitale storytelling volledig senang. Daarnaast heeft hij dankzij zijn masterstudie politicologie en een traineeship bij een politieke communicatiebureau veel gevoel voor maatschappelijke kwesties en corporate communicatie. Een digitaal strateeg met een politieke antenne.